Qigong en Tai Chi

De zachte methode

Qigong maar ook Tai Chi zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid door een ontspannen vloeiende manier van bewegen gekoppeld aan de ademhaling.

Deze gezondheidsleer komt van oudsher uit China en wordt inmiddels wereldwijd beoefend als beweegvorm net als yoga.

De Qigong oefeningen zijn in het algemeen eenvoudig uit te voeren, klachtgericht en worden meerdere malen herhaald. Jong en oud profiteren van deze zacht uitgevoerde bewegingen die enorm vitaliserend werken. Daarnaast wordt het overal in Chinese ziekenhuizen toegepast tijdens revalidatie processen waardoor de hersteltijd van de patiƫnt sterk vermindert.

Tai Chi

Het jongere en meer bekende broertje van Qigong heet Tai Chi. Van oorsprong is Tai Chi een vechtkunst met dezelfde langzame vloeiende bewegingen als Qigong waardoor het eveneens de gezondheid verbetert.

Iedere Tai Chi beweging is eigenlijk een techniek met een vechtmatige betekenis. Tai Chi kost in tegenstelling tot Qigong veel tijd van de beoefenaar om te leren.

Effecten van Qigong en Tai Chi

Regelmatig oefenen zorgt dat spanningen in lichaam en geest afnemen. Chi of qi (beide betekenen subtiele energie) gaat beter stromen waardoor je beter in harmonie komt met jezelf. Het versterkt het afweersysteem en wordt ingezet bij niet goed functioneren van organen, spieren en gewrichten. Ademhaling speelt een belangrijke rol waarmee het preventieve aspect benadrukt wordt. Regelmatige beoefening is vooral heel fijn om te doen omdat er een direct waarneembaar effect optreedt. De beoefenaar voelt zich prettiger, rustiger en meer alert door o.a. verbetering in slaappatroon en concentratievermogen. Het stimuleert het immuunsysteem zodat de beoefenaar minder vatbaar is voor ziekten.

Nu ook online Qigong lessen en ondersteuning. Bij specifieke klachten zoals pijn in nek, schouders, rug. RSI of andere problemen. Aanbieding: bij opgave 10 lessen, 10de les geheel gratis! Bij opgave 5 lessen, de 5de les 50% korting!

Fragment uit de Shibashi Qigong set.