PTSS coaching

Post Traumatische Stress Stoornis

Holistic Formation doet al jaren PTSS coaching als begeleiding en nazorg voor patiënten die te maken hebben (gehad) met een vorm van PTSS.

PTSS is niet leeftijdgebonden en wordt steeds vaker herkend en erkend. Specifieke klachten die in verband worden gebracht met PTSS zijn o.a.

•            Herbelevingen; overdag of tijdens slaap

•            Kort lontje

*            Spanning, stress, angsten of onrust

•            Dissociatie

*            Sociaal isolement

*            Chronische vermoeidheid wegens slaap problemen

•            Altijd waakzaam en op je hoede zijn

*            Vermijdingsgedrag

*            Sterk verminderde fysieke belastbaarheid en/of pijn.

Er kunnen nog veel meer vormen van klachten zijn bij PTSS, bovenstaande is een overzicht van klachten die vaak voorkomen en bovendien langdurig kunnen aanhouden. De reguliere gezondheidzorg biedt doorgaans een aantal behandelingsmethoden voor PTSS zoals traumagerichte psychotherapie, EMDR en medicatie.

Holistic Formation biedt beslist geen vervangende maar een aanvullende en ondersteunende vorm van actieve PTSS coaching. Niet vanuit een protocol maar gericht op wat jij op dat moment nodig hebt om jouw eigen genezende vermogen in gang te zetten.

Hoe doe je dat, het eigen genezende vermogen activeren?

Door te kijken waar een energie verstoring of stagnatie plaats vind. De moderne wetenschap toont steeds duidelijker aan dat alles terug te brengen is tot een vorm van energie. Vaste, vloeibare of gasvormige materie waar ons lichaam uit opgebouwd is maar ook emoties, gevoelens, gedachten en intenties. De toestand en lading van dit alles heeft allemaal effect op onze gezondheid. Neem de moeite eens om op Youtube filmpjes op te zoeken van 3 potten met rijst. Die worden gedurende een aantal weken iedere dag blootgesteld aan positieve en negatieve energie. Na een paar weken zijn enorme verschillen zichtbaar wat dit heeft gedaan met de rijst. Dit zelfde effect hebben gedachten en emoties op ons lichaam……..

Allerlei triggers die PTSS beïnvloeden roepen negatieve associaties op die uiteindelijk resulteren in een stagnatie van jouw vitale energie. Als deze vitale levensenergie niet meer stroomt dan zal op die plek na verloop van tijd ziekte gaan ontstaan. Immers, ziekte is niets anders dan verstoorde energie oftewel je energie is niet langer in de natuurlijke balans. Pas daarna zal zich dit gaan uiten in fysieke, emotionele of mentale vorm. Bij PTSS coaching gebruiken we een holistische visie zoals de Traditionele Chinese Geneeswijze. Een bekende behandel methode is acupunctuur die werkt vanuit hetzelfde principe.

Hoe zorgt PTSS coaching er voor dat jouw energie weer gaat stromen op een natuurlijke manier?

Door bewust jouw energie in beweging te gaan zetten. Wist je dat de moderne mens 50 tot 80% van de tijd stil zit?

Bewegen is essentieel om negatieve energie (zoals boosheid) kwijt te raken en je te vullen met positieve energie. Bewegen zorgt voor de aanmaak van stoffen waardoor we ons beter en vrolijker gaan voelen en we beter bestand zijn tegen stress.

Stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Hartslag, bloeddruk en ademfrequentie gaan omhoog, we komen in een staat van extra alertheid, klaar voor actie. Heel vermoeiend om vaak en langdurig in een dergelijke toestand te zijn. Niet voor niets zijn PTSS patiënten veelvuldig moe.

Door de andere kant op te werken, door ademhaling te gebruiken is het mogelijk om je hartslag en bloeddruk te verlagen waardoor het stress niveau afneemt. Afnemende stress helpt om het slaappatroon te verbeteren. Kwalitatief goede nachtrust is essentieel voor elk herstel!

Om bovenstaande processen verder te versterken is het belangrijk om dit zo veel mogelijk in de buitenlucht te doen, naast frisse lucht hebben we tevens licht nodig o.a. voor de aanmaak van vitamine D wat van invloed is op hoe we ons voelen.

Visualisaties gebruiken bij PTSS coaching

Stel je als doel dat je weer gezond wordt. Door te visualiseren kunnen gestelde doelen realiteit worden. Topsporters weten als geen ander hoe belangrijk dit is. Vlak voor de wedstrijd zie je de atleten visualiseren en hun bewegingen doornemen. Gedachten en beelden die je oproept tijdens visualisaties, zorgen voor nieuwe neurale verbindingen wat geconditioneerd gedrag doorbreekt zoals reageren met angst op een trigger.

Massage?

Een andere werkvorm die ingezet kan worden om gestagneerde energie weer in beweging te zetten is massage. Mensen die veel te lijden hebben van stress hebben zeer vaak pijn in nek en schouders. Massage herstelt de relatie met ons lichaam, we leren weer te voelen wat we nodig hebben. Holistic Formation gebruikt een massage vorm zonder olie, je kunt gewoon gekleed blijven.

Het PTSS coaching traject

Kijk in het hoofdmenu voor verdere uitleg van de toegepaste werkvormen om PTSS niet langer je leven te laten beheersen. Je leert als het ware om gereedschappen te ontwikkelen die je weer een menswaardig leven kunnen geven. Dat vraagt tijd en moeite van jou om te investeren in je eigen gezondheid, de enige vraag is of jij vindt dat je het waard bent. Dat is de commitment die wij samen aangaan.

Verandering van leefstijl en perceptie lukt niet met een paar losse sessies. Om een traject financieel haalbaar te maken zijn er mogelijkheden om middels de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gebruik te maken van het persoonsgbebondenbudget (pgb). Neem hiervoor contact op met het Wmo loket van de gemeente waar je ingeschreven staat.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van hulp via de Wmo? Dan kun je via de gemeente een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Deze persoon helpt je gratis met informatie en geeft advies bij het regelen van hulp en ondersteuning.

Kom je er zelf niet uit met de Wmo dan kunnen we kijken of we een andere partij inschakelen die bemiddeld bij de aanvraag.