Ontspanningsoefeningen

Stabiliteit

Ontspanningsoefeningen vormen een oefenmethode voor de geest om rust en stabiliteit te brengen. Het kan tevens een methode zijn op weg naar zelfrealisatie.

Meditatie

Eigenlijk is meditatie niet iets wat je doet maar een zijnstoestand die zich juist kenmerkt door het afwezig zijn van activiteit. Meditatie volgt op concentratie, je verandert van degene die beleeft in degene die observeert.

Observeren zonder te oordelen of er een mening over te hebben, leren om zaken te accepteren zoals ze zijn. Wat heeft het voor zin om je druk te maken om iets als je er toch niets aan kunt veranderen?

Waarom ontspanningsoefeningen doen?

Door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen herstel je het contact met je lichaam en ben je weer in staat om de signalen op te pakken die het lichaam uitzendt. Echt voelen kan pas bereikt worden als het denken tot rust komt. Als we erg emotioneel worden merken we dat direct aan onze ademhaling, hartslag en bloeddruk. Door de andere kant op te werken kan via de ademhaling stress en een onharmonische toestand positief beïnvloed worden.

Emoties zijn de taal van het lichaam, het lichaam kent geen wenselijk sociaal gedrag. Wat het lichaam uit, is puur en echt. Als je maar leert om te luisteren is het mogelijk om veel ziekten te voorkomen en jezelf te genezen van een scala aan klachten.

Omdat je bewust je lichaam in ontspanning leert brengen kun je een mate van ontspanning bereiken die verder gaat dan tijdens slaap. Deze zeer diepe ontspanning activeert en stimuleert ons eigen genezende vermogen.

Effecten

De oefeningen hebben ten doel om je in het “nu” te brengen. Om je niet af te laten leiden door wat in het verleden gebeurd is of wat je nog moet gaan doen in de toekomst. Vaak zijn we ons niet bewust wat er op dit moment gevoeld wordt of gebeurt omdat we veel te druk zijn met ons denken. Al dat denken leidt vaker tot negatieve dan tot positieve gevoelens. Die nestelen zich vervolgens in ons lichaam met lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg.

Een kenmerk van mensen die geregeld de tijd nemen om te oefenen is dat er gelijkmoedigheid van geest gaat ontstaan waardoor het leven minder inspannend wordt. Dat is weer terug te vinden in een toename van kwaliteit van leven .

Ontspanningsoefeningen kunnen op verschillende manieren gedaan worden en kunnen helemaal aangepast worden aan ieders fysieke mogelijkheden. Ontspanningsoefeningen kun je liggend, zittend op een stoel of kussen, staand en lopend doen.

Wil je weer aan het roer komen te staan van jouw leven en daar zelf de verantwoording voor nemen? Dat kan alleen als je in goede harmonie met alle delen van jezelf leert om te gaan. Ontspanningsoefeningen brengen je weer bij jezelf.