Bas Janssen

Introductie:

Bas Janssen, ik ben het gezicht achter Holistic Formation. Mijn passie voor gezondheid is de basis voor de visie van Holistic Formation. Ik ben geboren in 1965, sinds een aantal jaar woonachtig in Nieuwegein samen met mijn echtgenote.

Als kind had ik al een fascinatie voor het verre Oosten, de mystiek en de schijnbaar onmogelijke prestaties op het gebied van lichamelijke en mentale beheersing. Vaak bleek dat de oorsprong van hun kunnen lag in de traditionele krijgskunsten. Het beeld dat de krijgskunst grootmeesters in Azië vaak medisch onderlegd waren en patiënten behandelden binnen en buiten de trainingsvloer, sprak me erg aan. Vanaf mijn 17de begon ik met het trainen van verschillende krijgskunsten en fysieke vorming waar ik al snel leerde dat ik heel veel zelf kon doen om mijn eigen blessures te laten genezen.

Mijn fascinatie heeft er voor gezorgd dat ik veelvuldig Azië ben gaan bezoeken om inspiratie op te doen. De afgelopen tijd kom ik bijna jaarlijks in Thailand om mijn kennis te verbreden.

Vele jaren terug bezocht ik Hongkong waar ik zwaar onder de indruk was van al die mensen, met name ouderen, die ik zag oefenen in de parken ’s morgens vroeg. Ik besloot ter plekke dat ik op die manier oud wilde worden. Het werken met qi of chi (beide te vertalen als subtiele energie) bleek de verbindende schakel te zijn om mijn geest nog beter af te stemmen op mijn lichaam.

Ik heb 11 jaar gewerkt als medisch technicus in een ziekenhuis waar ik zorg droeg voor alle apparatuur waar patiënten aan gekoppeld worden. Ik heb zodoende veel geleerd over de westerse benadering van het lichaam. Hierdoor kon ik de wetenschappelijk cognitieve visie koppelen aan de meer intuïtieve zienswijze zoals die gehanteerd wordt in Azië.

Als technicus moest ik praktisch zijn, iets wat ik heb meegenomen in een levenslange zoektocht naar de meest effectieve zelfverdediging- en holistische helingsmethoden.

Optimale gezondheid is niet uitsluitend een fysiek gebeuren, het mentale aspect heeft net zo veel aandacht nodig. Nadat ik in aanraking kwam met met Vipassana meditatie werd ik steeds bewuster wat ik voelde en hoe ik mijn gedachten onder controle kon krijgen. Gedachten tot stilstand laten komen bleek lastiger te zijn dan het in eerste instantie leek te klinken.

Het plaatje was nu compleet, ik leerde hoe ik mijn fysieke, energetische en mentale lichaam op elkaar kon laten aansluiten om op een gezonde en fijne manier in het leven te staan.

Het is mijn drijfveer met de opgedane kennis en ervaring anderen bij te staan om de kwaliteit leven te verbeteren.

Motto Bas Janssen: No way as a way, no limits as a limit (Bruce Lee).