Thaise Massage

Deze vorm van massage verschilt op een aantal punten van de westerse. Traditioneel ligt de cliënt op een matras of mat op de grond zodat de masseur gebruik kan maken van zijn eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen. Het is een droge manier van masseren dus zonder olie, de cliënt hoeft zich dan ook niet te ontkleden. Daarnaast wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van langzame druktechnieken die zowel met de hand, voet, elleboog als knie uitgevoerd kunnen worden. Een ander kenmerk zijn de stretch posities om de natuurlijke flexibiliteit en souplesse te herstellen en optimaliseren. Gekscherend wordt de Thaise manier van masseren ook wel yoga voor luie mensen genoemd omdat de masseur alles voor je doet.

De oorsprong van de Thaise massage is eeuwenoud en is te vinden in de aryurveda. De Thais hebben de ruim 60.000 energiebanen terug gebracht naar 10 stuks waar de massage zich op richt. Hierdoor is een systeem ontstaan wat uitermate effectief en zeer breed inzetbaar is. Sinds een aantal decennia heeft de Thaise overheid er zorg voor gedragen dat de Thaise massage terug is gekomen binnen de reguliere gezondheidszorg. Overal in Thailand ondergaat de lokale bevolking massage in de ziekenhuizen om zich te bevrijden van allerlei klachten. Zelfs in de meest afgelegen dorpen is minstens één massage- en kruidenexpert te vinden zodat mensen geen hoge kosten hoeven te maken om naar een ziekenhuis te gaan dat vaak ver verwijderd is van hun dorp.

De gebleken effectiviteit van de Thaise manier van masseren heeft ook de aandacht getrokken van andere landen, veel Thaise opleidingsinstituten zijn internationaal erkend en gecertificeerd.

Je kunt zeggen dat Thaise massage een geest-lichaam systeem is dat dieper gaat dan spieren en botten. De levensenergie van de cliënt wordt gekanaliseerd, uitgelijnd en de kern-energie wordt versterkt. Na de massage die zich niet uitsluitend richt op de pijnplek, ervaart de cliënt doorgaans een zeer diepe mentale ontspanning. Thaise massage is een weldaad voor iedereen! Om tot een optimaal resultaat te komen is het aan te raden de tijd te nemen en je lichaam letterlijk van top tot teen te laten behandelen. Hiervoor is minimaal 2 uur nodig maar je mag rustig stellen dat deze 2 uur 3 keer zo veel oplevert in vergelijking met een massage die slechts 1 uur in beslag neemt. Tijdens deze massage wordt gebruik gemaakt van herbal ball, oftewel een kruidenstempel die warm gestoomd wordt. De kruiden werken breedbandig in op o.a. spieren, gewrichten, huid, bloed, lymfe, is ontgiftend en anti ontsteking.

Video van Thai Massage School of Chiang Mai (in het Engels) waar Bas zijn opleiding volgde. Hier wordt de relatie tussen energie en massage duidelijk.