Cranio-sacraal

Cranio-sacraal behandeling is een methode die zich kenmerkt door zachte, subtiele aanrakingen die er voor zorgen dat het milieu waar de hersenen in drijven (liquor cerebralis) geoptimaliseerd wordt. Het lichaam wordt als het ware uitgenodigd om weer te gaan functioneren op de natuurlijke manier zoals het bedoeld is. Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en de liquor cerebralis.. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem loopt tevens het zenuwstelsel.

Volgens de cranio-sacrale visie wordt alles wat je als persoon meemaakt tijdens je leven wat zowel van fysieke als emotionele aard kan zijn, opgeslagen in het bindweefsel van het lichaam. Dit bindweefsel, of fascie genaamd, is te vinden overal in het lichaam, rondom spieren, botten, organen, enz. Via deze fascie staat alles met alles in verbinding en is het mogelijk een klacht te behandelen op een plek van het lichaam terwijl de manifestatie van de klacht zich heel ergens anders kan bevinden. Tijdens de behandeling ervaren veel mensen diepe ontspanning welke op zich zelf al erg helend is. Is het lastig voor je om je kunnen ontspannen of is er zelfs sprake van over-spannen dan kan een cranio-sacrale behandeling veel opleveren.

Als je een aantal keren hebt ervaren hoe het voelt om een cranio-sacrale behandeling te ontvangen is er een mogelijkheid om te leren hoe je jezelf kunt behandelen met deze technieken.